Skip to content

Секој ден во светски рамки се пијат 130 милиони шишиња Fanta

Fanta е вториот најстар бренд на "The Coca-Cola Company" и вториот најголем бренд надвод од САД

1955

е претставена Fanta Orange

Глобалниот бренд "Fanta" настанал во Неапол, Италија, во 1955 година. Coca-Cola Export Corporation ја произведувала и продавала, а се правела од локални овошни состојки.

Дизајнерско шише

Познатиот дизајнер Рејмонд Луи предложиш околу 25 до 30 дизајни за Fanta шишето и за Fanta логото. На крајот е избран неговиот "twin-peak" дизајн за логото!

1960

Fanta пристигна во САД

Линијата на производи на Fanta e претставена во Соединетите Американски Држави, а потоа е лансирана во некои од земјите на Латинска и Јужна Америка.

1969

Толку е добра, да посакаш да ожедниш

До 1968, Fanta Orange станува најпродаваниот вкус во светот.

1970-те

Нови вкусови

До 1969, Fanta Orange е најпродаваниот вкус во светот и започнува преку уметноста да се позиционира како живописен бренд со многу бои.

Fanta пристигнува во Русија

Во 1979 Fanta започнала да се продава во Советскиот Сојуз продолжувајќи со својата глобална експанзија.

1990-те

Fanta станува омилен тинејџерски бренд со повеќе вкусови

Комуницирајќи ги забавата и моментите на игра со пријателите... она во што е Fanta најдобра

2000-те

Fanta те повикува на игра

Помеѓу 2000 и 2008 Fanta влегува на територијата на "Игра" и "Разиграните фантазии" на тинејџерите, повикувајќи ги да бидат креативни и спонтани, а помалку сериозни. "Fantanas" кампањата е лансирана во САД.

Стил на анимација

Помеѓу 2008 и 2014 започнува нов правец на комуникација за Fanta и се појавуваат анимирани ликови кои се развиваат низ годините.

денес

Fanta е најголемиот бренд со повеќе вкусови низ светот

Со достапноста на повеќе од 190 пазари, Fanta стана најголемиот светски бренд со повеќе вкусови. Во 2017, Fanta доби нов изглед... Овошен, разигран, интезивен изглед за тебе и сите тинејџери низ светот.